Formáty PDF pro čtečky

Formát PDF A4 na Kindle má velmi malá písmenka, odhaduji tak 1,5 mm. A také nekvalitní sken časopisu A4 je spíše nečitelný. Písmo lze zvětšit, ale docílit toho, že písmo bude zarovnané až na okraje obrazovky pomocí dotykové obrazovky, spíše nejde. A zvětšený řádek nejde přečíst naráz a posouvání každého řádku přičtení prostě nejde. U čtení skenů časopisů a novin je lepší situace, pokud jsou články či texty obecně  zalomeny do sloupců.

Web Knihy.iDnes.cz rozjel prodej elektronických knih. Pokud to dobře chápu, Knihy.iDnes.cz používá označení PDF pro běžné PDF a PFD pro čtečky, kde jsou minimální okraje (třeba Word je dělá standardně na všech 4 stranách 2,5 cm), aby text začínal těsně u okrajů obrazovek.  Některé čtečky by měly umět vynechávat okraje také, ale otázka je stejná jako u PDF reflow dále.
Pak je tu funkce PDF Reflow na některých čtečkách, která má rozdělit text řádků PDF do menších částí (tedy předpokládám, že se například z 1 dlouhého řádku textu udělají 2 kratší řádky) a ty pak při zvětšení jdou lépe číst. PDF musí být samozřejmě znakové, tedy obrázkové PDF by tímto způsobem nešlo přečíst (viz dále). A PDF nesmí být zablokované pro kopírování, pak se chová jako blok, dalo by se říci, že jako obrázek, a nejde s ním nic dělat.

Poznámky:
Formáty PDF jsou (viz třeba odkaz http://hurontaria.baf.cz/BUX/6026.htm):

  • běžně znakové, tedy je zachována textová struktura, nazývá se někdy PDF1 a
  • obrázkové, kdy se text převede na obrázek, nazývá se někdy PDF2.

Na Knihy.iDnes.cz na začátku používali pro pojem PDF pro čtečky pojem PDF2, tedy do toho na začátku zanesli trochu zmatků.

Pokud znáte starší jehličkové tiskárny, tak tam to bývalo obdobné, do tiskárny se posílaly jednotlivé znaky,  nezatěžoval se počítač a bylo to rychlé na přenos, ale musela si s tím poradit tiskárna a někdy jí to nešlo. Pak se v počítači vytvořil z textu grafický obrázek a do tiskárny posílal po bitech,  zatěžoval se tím počítač a bylo to delší na přenos, ale s tímto grafických režimem si poradila každá tiskárna.

Také některé převaděče do PDF to řešili obdobně, dělali z textu v podstatě kopii stránky obrazovky a ve výsledném souboru PDF se objevily pouze obrázky s kopiemi obrazovky, snadné pro programování (v úplných začátcích to používala například společnost Software602).

(Visited 68 times, 1 visits today)

Comments are closed.